Az első lépés is megvolt: Rendeletmódosítási kérelem a NEK-től

Az első lépés is megvolt: Rendeletmódosítási kérelem a NEK-től

2015.10. 22-én, azaz a mai napon a Nemzeti Egység Klaszter tagjai nevében kértük az illetékes Minisztériumokat, hogy vonják vissza, de legalább életszerűre, a munkacsoportunk bevonásával szakmailag elfogadhatóra módosítsák a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletet, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról.

 Nemzeti Egység Klaszter

Indoklásunk a következő volt:

A Klaszter szakembereinek álláspontja szerint a rendelet több ponton téves következtetéseken alapul, ezért nem életszerű, tehát betarthatatlan.

  • Betarthatatlanul szabályozza a só fogyasztást. Az ételek teljesen ízetlenek, mivel az óvodában adható sómennyiséget a kisétkezések már tartalmazzák. Ezért a mindennapi gyakorlat szerint a só nélkül készült ételek a moslékba kerülnek, a gyerekek pedig éhesen mennek haza. A só tartalom számítása a nátrium tartalomból történik, így nem a hozzáadott só mennyisége a döntő. Az alapanyagok tartalmaznak annyi nátriumot, amit a rendelet megenged. Mivel a szükséges jódbevitel egyik legfontosabb eszköze a konyhasó, a teljes megvonása súlyos következményekkel járhat hosszútávon.
  • A tápértékszámítással kapcsolatosan is elhamarkodott a rendelet bevezetése, ugyanis nincs átfogó és mindenki számára elérhető hiteles tápanyagtáblázat, amely alapján a kollégák dolgozni tudnának.   A jelenleg alkalmazott táblázat sok évvel ezelőtt került összeállításra, így jogosnak tűnik a feltételezés, hogy az élelmiszerek valós tápértéke azzal már nem azonos, így pedig az nem használható etalonként az ellenőrzések során sem. Ezt leginkább a nátrium esete példázza. A tápanyag táblázat alapján számolt értékek duplája is előfordulhat egy-egy alapanyagban.
  • A rendelet előírja a 1,5%-os tej fogyasztását a gyermekek és az idősek részére, napi 3 és 5 dl-ben. A Ca bevitele nagyon fontos dolog. Ez a mennyiség tejtermékből a gyerekek számára túlzó, az idősek számára nehezen emészthető. Alternatív Ca források használata sokkal célravezetőbb lenne. Ráadásul a sajtok nagyon magas sótartalommal bírnak.
  • A gyerekek az „íztelen ételeket” már saját maguk, vagy szüleik segítségével javítják fel (beviszik a sót és számolatlanul teszik a saját, illetve a társaik ételébe) ez azt jelenti, hogy a normális mennyiség többszöröse kerül a szervezetükbe, ami sokkal veszélyesebb, mintha az étel elkészítője tette volna bele.

 

A Nemzeti Egység Klaszter is teljes mértékben egyetért az egészségesebb táplálkozás célkitűzésével és ennek érdekében fejti ki tevékenységét.  Ugyanakkor a leghatározottabb álláspontunk, hogy táplálkozási szokásainkat átgondolatlanul rövid idő alatt megváltoztatni nem lehet, ezért mindenképpen indokolt egy szakmailag megalapozott módosítás a rendelet gyakorlati végrehajtásával kapcsolatban.

Éppen ezért, a törekvéseiknek kijáró legnagyobb tisztelettel kértük, hogy álláspontunk részletes kifejtésére és indoklására személyes konzultációs lehetőséget biztosítsanak számunkra.

A Nemzeti Egység Klaszter a jövőre nézve felajánlotta, hogy a döntéshozatal során felmerülő kérdések kidolgozása közben felmerülő szakmai szempontok áttekintéséhez munkacsoportjait rendelkezésre bocsátja. Egyidejűleg kérte is, hogy a jelenleg is már szinte az összes szakmai szervezetet tömörítő, ennek következtében pedig közel 3,5 millió fő napi étkeztetéséről gondoskodó Klaszterünk tagságának véleményét a jövőben, minden a vendéglátást és turisztikát érintő kérdésben kérjék ki!

 

Bízunk a döntéshozatal józan ítélőképességében és reméljük a rendeletet hamarosan visszavonják, vagy életszerűre módosítják majd!

 

A válaszról természetesen értesítünk majd benneteket!

 

AI