Egységes gyakorlati képzés címmel gyűléseznek a felszolgálók

Egységes gyakorlati képzés címmel gyűléseznek a felszolgálók

 

A felszolgálóképzéssel már korábban egy cikkünkben foglalkoztunk, ugyanis szeretnénk visszaadni annak régi időkben még meglévő társadalmi rangját, megbecsülését. Éppen ezért a Nemzeti Egység Klaszter <mint a vendéglátóipar ernyőszervezete> stratégiai kérdésként kezeli, ezért előzetes egyeztetéseink alapján a Nemzeti Egység Klaszter Pincér- és Mester munkacsoportjának elnökségét Balogh István Ferenc úr vállalta magára. Míg az Oktatási munkacsoportot Tóth Gábor úr, a VSZOE alelnöke vállalta el. (Az oktatási munkacsoport gyűlésének időpontjára január első két hetében lehet számítani.)

Megállapodtunk abban, hogy a VSZOE és az Éttermi Mesterek klubja szervezésében létrejövő rendezvényen előkészítik a Felszolgáló munkacsoport felállítását.

Nemzeti Egység Klaszter

„Tisztelt Kollégák, Barátok, Ismerősök!

 

Régóta tervezünk egy összejövetelt annak céljából, hogy a szakmánkat (pincér, felszolgáló) egy kicsi próbáljuk meg „egységesíteni”.

Értem ez alatt, hogy számos olyan kérdés merül fel, amit a szakoktatók, tanárok és a szakmánkban dolgozó pincérek, felszolgálók egészen másként tanítanak, oktatnak és használnak a napi életben, mint ami a tan- és szakkönyvekben le van írva. Sajnos a legnagyobb baj az, hogy a könyvekben sem egységesen és  egyformán jelennek meg ezeknek a leírásai.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy  eltérően tanítják a pincér szakmát.

Ezúton szeretnénk meghirdetni „egységes gyakorlati képzés” címmel, először egy vitaindítványt, melyre kérnénk mindenkit, hogy  a gyakorlatban felmerülő mindennemű kérdést juttassátok el hozzánk, majd mindenkit szeretettel meghívnánk ennek az anyagnak a végleges kidolgozására, rendezésére, egy közös összejövetelre.

Olyan kérdéseket, mint például:

  • a pezsgő kikeveréséhez adunk-e kanalat, vagy
  • kostóltatjuk  a pezsgőt, vagy  
  • töltünk- e  a pezsgőnél a dugópohárba, vagy nem,
  • miért szedjük le a só- és borsszórót a desszert előtt,
  • miért szedjük le a szalvétát a desszert után,
  • a kávé után miért nem törölheti meg a száját a vendég,
  • kínálunk kenyeret az étkezés megkezdése előtt (pl. ha erőlevessel kezd a vendég,  
  • miért adunk citromszeletet az ásványvízhez egy étteremben (esetleg bort fogyaszt a vendég ásványvízzel)…stb.

Rengeteg ilyen és ehhez hasonló kérdés merült, illetve merül fel, ezért kérünk benneteket, hogy küldjetek el minél több példát, amit azután közösen megbeszélünk, eldöntünk, hogy egy kicsit egységesebb legyen a vizsgáztatás, akár a szakmunkás, vagy akár a mestervizsgákon.

Fáradozásotokat előre is köszönjük.

A gyűlés ideje: 2015. december 05. szombat. 13.00. óra,

Helye: a budapesti Dobos C. József iskola pincér szaktanterme.

Erre az alkalomra várunk minden érdeklődő pincér szakoktatót az ország egész területéről.

Ahhoz, hogy megfelelően elő tudjunk készülni, kérek mindenkit, hogy a szakmával kapcsolatos vitás kérdéseket, amelyek felmerültek vizsgán, mesterképzésen, írjátok össze, és küldjétek el nekem (baloghif@pr.hu), vagy Tóth Gábornak (vszoe2014@gmail.com).

Kaptunk már pár kollégától vitás kérdés csokrot, ezeket folyamatosan feldolgozzuk, összesítjük, hogy a helyszínen ne a problémákkal, hanem a megoldásokkal tudjunk foglalkozni.

 

Tisztelettel:

 

Balogh István Ferenc 

Magyar  Éttermi Mesterek Klubja ;Elnök

 

Tóth Gábor

Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete; alelnök